متخصص لثه در سبزوار – جراحی لثه

در این نوشته توضیح می‌دهیم که به چه دلایلی جراحی لثه ضرورت دارد و عدم انجام آن چه مشکلاتی بوجود می‌آورد.

آیا درمان جراحی لثه ضرورت دارد؟

     بیماری‌های لثه اصطلاحا یک بیماری خاموش نامیده می‌شوند، بدلیل اینکه بیمار در مراحل اولیه بیماری، مشکل زیادی با روند بیماری ندارد و یا با مشکلاتی که بیماری برای وی ایجاد نموده، مانند بوی بد دهان و خونریزی لثه و … کنار آمده است. یا اینکه علائم طوری نیست که بیمار را به صورت اورژانس به مطب دندانپزشکی بکشاند (به عنوان مثال درد ندارد).

     معمولا تصور این بیماران اینست که شاید خیلی شدت بیماری زیاد نیست و می‌توان سر فرصت به سراغ درمان رفت، ولی بر اساس تجربه ما معمولا وقتی مراجعه می‌کنند که خیلی دیر است. چرا که میکرب‌های داخل لثه با سرعت هر چه بیشتر در حال گسترش و تخریب استخوان نگهدارنده دندان هستند و بیمار زمانی متوجه عمق فاجعه می‌شود که احساس لقی در دندان می‌کند، ولی شاید آن زمان دیگر برای درمان دیر شده باشد. استخوان آرک یا الوئول دندانی (dental alveolus) یا همان استخوان نگهدارنده دندان‌ها تنها استخوانی در بدن هست که وقتی از بین رفت به صورت خودبخودی قابل بازسازی نیست و حتی اگر درمان انجام شود باز هم در بیشتر مواقع باید با آن میزان لقی دندان کنار آمد.

      اما یکی دیگر  از مشکلاتی که در رابطه با بیماران جراحی لثه وجود دارد ترس این بیماران از کلمه جراحی است که موجب می‌شود تا این بیماران نسبت به ادامه روند درمان بی‌تفاوت شوند. درمان‌های جراحی لثه تنها بخشی از درمان‌های دندانپزشکی است و مشابه سایر درمان‌های دندانپزشکی با همان بی حسی‌های معمول دندانپزشکی انجام می‌شود و معمولا میزان طول درمان زیر 1 ساعت یا کمتر هست و میزان درد آن را می‌توان مشابه درمان‌های عصب کشی دندان دانست. بنابراین ترس از جراحی لثه ترس بی‌موردی است. تنها تفاوتی که در درمان‌های جراحی وجود دارد نیاز به استریلیزاسیون بیشتر در هنگام انجام کار  می‌باشد که این مسئله نه تنها نباید باعث ترس شود بلکه می‌بایست موجب رضایتمندی و اطمینان بیشتر به دندانپزشک و دقت وی در رعایت اصول استریلیزاسیون گردد .

     از طرف دیگر بیماری‌های لثه تنها از طریق معاینات دقیق لثه و با ابزارهای خاص قابل تشخیص است. بنابراین بیماران با کوچکترین علائم مانند خونریزی حین نخ دندان کشیدن یا مسواک زدن یا مثلا مختصری خونریزی بدنبال گاز زدن سیب، می‌بایست با مراجعه به متخصص لثه، بدنبال علت و حل مشکل باشند تا بیماری تشدید نگردد. خیلی از مشکلات لثه‌ای در مراحل اولیه با چند دستور ساده و دقیق از سوی متخصص و یا درمان جرم‌گیری تکنیکی و چند مرحله‌ای قابل  درمان است و نیازی به درمان جراحی نیست، اما اگر بیماری شدت یابد، درمان جراحی نیز برای جلوگیری از لقی و افتادن دندان‌ها، ناگزیر خواهد بود.

درمان بیماری لثه

تکنیک‌های رایج  قدیمی در  پیوندهای لثه‌ای و معرفی یک روش جدید.

     1 – تکنیک پیوند آزاد لثه‌ای Free Gingival Auto grafts

     در این تکنیک از یک بافت کراتینیزه در یک ناحیه دیگر از دهان که غالبا ناحیه کام می‌باشد، پیوند برداشته می‌شود و در محل تحلیل لثه، پیوند می‌شود

معایب :

  • عدم هماهنگی رنگ بافت کام با لثه
  • آزرده شدن همزمان  دو ناحیه در دهان
  • احتمال نگرفتن پیوند.
  •  

     2 – تکنیک  پیوند بافت همبند آزاد لثه ای Free Connective Tissue Autografts

     در این تکنیک بافت اپیتلیوم بافت کراتینیزه حفظ میگردد و صرفا بافت همبند زیرین جهت پیوند برداشته می‌شود.  در این تکنیک هم معایب تکنیک پیوند آزاد لثه وجود دارد اما در مجموع موفقیت و درد بیمار کمتر از روش قبلی است.

معایب:

  • عدم هماهنگی رنگ بافت کام با لثه
  • آزرده شدن همزمان دو ناحیه در دهان
  • احتمال عدم انتقال میزان کافی از بافت همبند به ناحیه.
 

     3 – تکنیک پیوندهای فلپ جابجا شده Displaced Flap

این تکنیک خود شامل دو نوع است:

     3 – 1 : Coronally positioned flap

     در این تکنیک بافت همان ناحیه لثه‌ای به سمت کرونال (تاج) جهت پوشاندن ریشه برهنه جابجا می‌شود.

معایب:

  • در صورتیکه لثه کراتینیزه کافی در آپیکال ناحیه تحلیل وجود نداشته باشد امکان انجام این تکنیک وجود ندارد.
 
     3 -2 : Laterally positioned flap or Pedicle graf
 

در این روش بافت کراتینیزه از دندان‌های کناری به ناحیه پیوند کشیده می‌شود.

     4 – A novel approach to root coverage – روش جدید در پیوند لثه.

     در این تکنک از یک سوزن کوچک برای ایجاد یک سوراخ کوچک و یک ابزار ویژه برای حرکت بافت لثه استفاده می‌کند. این روش درمانی نتایجی مشابه یا بهتر از سایر پیوند لثه را به همراه دارد.  

مزایا:

  • این تکنیک نسبت به سایر روش ها از درد و ناراحتی بسیار کمی برخوردار است
  • بیمار بعد از انجام جراحی قادر است نتیجه درمان را ببیند
  • موفقیت در این تکنیک نسبت به سایر روش‌ها بسیار بالاست
  • این تکنیک در اکثر موارد حتی نیاز به بخیه هم ندارد.
تکنیک جدید پیوند لثه

تکنیک جدید پیوند لثه

دکتر زهرا باغانی برای پیوند لثه از این روش استفاده می‌کند.

نظرات بسته شده است.