عصب کشی (اندو) در سبزوار – دکتر مریم باغانی

در این نوشته اصول و استانداردهای درمان ریشه یا عصب کشی توضیح داده می‌شود. دکتر مریم باغانی با تجربه طولانی در انجام اندو و مخصوصا دندان‌های انتهای دهان (چند ریشه هفت و هشت) که پیچیدگی خاص خودشان را دارند، در این مطب نسبت به درمان آنها اقدام می‌کند.

     عصب کِشی یا عصب کُشی؟

     هر دو درست است. چون در این فرآیند عصب دندان با کِشیدن آن، کُشته می‌شود. ولی سوال این است که اساسا چرا باید عصب دندان را از بین ببریم؟ چرا در بقیه اعضای بدن این کار را انجام نمی‌دهیم؟ پاسخ این سوالات به استثناء بودن دندان در بین سایر اعضای بدن برمی‌گردد. بافت و ساختار آن و همچنین کارکرد آن در بدن، پیچیدگی عملکرد آن به عنوان یک بافت بسیار محکم در همسایگی یک بافت بسیار نرم مثل زبان و بخش داخلی لپ ( در نظر بیاورد که وقتی لپ یا زبان خود را گاز می‌گیرید چه دردی را تحمل می‌کنید!) ، همه و همه دندان را به یک عضو استثنایی تبدیل کرده است.

     چرا متفاوت؟

     همین دلایل، فرآیند درمان بیماری‌های آن را نیز متفاوت می‌کند. مهمترین مشکلی که معمولا با دندان خود داریم، درد آن است. علت درد در تمام ارگان‌ها و اعضای بدن درگیر شدن عصب آن ناحیه با یک التهاب و هر نوع عدم انطباق است که بصورت درد به ما هشدار می‌دهد. دندان هم از این واکنش استثناء نیست، هر چند بافت سخت و محکمی است ولی زنده است. زنده بودن آن به انتشار رگ‌های خونی و رشته‌های عصبی در ریشه آن مربوط است. دندان از این طریق تغذیه شده و محکم بودن خود را حفظ می‌کند. همچنین هنگام رشد و جوانه زدن آن در دهان، فرآیند رشد خود را از همین طریق انجام می‌هد. ساختار یک دندان در شکل زیر نمایش داده شده است.

ساختار دندان

ساختار دندان

     همانطور که در شکل فوق می‌بینید، چنانچه به هر دلیلی مینا و عاج دندان از دست برود، محفظه اعصاب دندان درگیر التهاب شده و درد شروع می‌شود. (شکل زیر)

دندان تخریب شده

دندان تخریب شده 

 
     تخریب دندان دلایل مختلفی دارد، از ژنتیک شما گرفته تا تغذیه و میزان رعایت بهداشت دهان و دندان. ولی به هر دلیلی که وسعت تخریب در حدی باشد که پالپ را درگیر کند چاره‌ای جز حذف عصب نمی‌ماند. به این کار درمان ریشه یا اندو یا عصب کشی می‌گویند.
 
     

     نحوه انجام عصب‌کشی

     برای حذف اعصاب دندان از محفظه پالپ و کانال ریشه، دندانپزشک باید با تراشیدن قسمت‌های سخت دندان خود را به پالپ برساند، آن را تخلیه و سپس جستجوی ریشه یا ریشه‌ها را شروع کند. این کار ممکن است خیلی کار ساده‌ای نباشد. معمولا ریشه‌ها به آسانی در معرض دید قرار نمی‌گیرند. یافتن آن‌ها مخصوصا در دندان‌های انتهایی که سه یا چهار ریشه دارند و دسترسی به آن‌ها نیز ساده نیست، به تجربه و تبحر زیادی نیاز دارد. ممکن است تمام ریشه‌ها پیدا نشوند و دندانپزشک به تصور این که همه‌ی ریشه‌ها عصب کشی شده‌اند، شروع به پر کردن دندان کند. در این صورت بعد از چند روز شما هنوز درد دارید و با مراجعه به دندانپزشک، دوباره باید پرکردگی شما خارج شده و برای یافتن ریشه باقیمانده تلاش شود. ممکن است این دوباره کاری اتفاق بیفتد و این موضوع بستگی زیاد به دقت و تبحر دندانپزشک دارد. 
     در طی فرآیند عصب‌کشی، بارها باید چک شود که آیا تا انتهای ریشه از عصب خالی شده است یا خیر، این کار با عکس رادیوگرافی طی درمان و اندازه‌گیری دقیق، انجام می‌شود. چنانچه عصب درون ریشه بطور کامل حذف نشود یا برعکس دندانپزشک به هر دلیلی از انتهای ریشه عبور کند و به عبارتی انتهای ریشه سوراخ شود، در هر دو حالت، شما باز هم با درد مواجه خواهید شد.

     تجهیزات مرتبط با درمان اندو

     برای اینکه دو اتفاق بالا نیفتد، تجهیزاتی وجود دارد که دندانپزشک را برای دقت بیشتر کمک می‌کند. یکی از آنها اپکس فایندر یا اپکس لوکیتور است (Apex Locator). این دستگاه انتهای ریشه را به دندانپزشک نمایش می‌دهد و هر لحظه فاصله فایل (وسیله‌ای که بوسیله آن کانال را از عصب خالی می‌کنند) را تا انتهای ریشه نمایش می‌دهد. این تجهیز، نیاز به عکس رادیوگرافی را حین کار از بین می‌برد و مریض را در معرض اشعه غیر ضروری قرار نمی‌دهد. علاوه بر این دقت بالایی نیز دارد.

     یکی دیگر از تجهیزات مهم در این فرآیند، روتاری (Rotary) نام دارد. روتاری دستگاهی است که عمل خالی کردن ریشه را از عصب تا حد زیادی مکانیزه می‌کند، در حقیقت بجای اینکه دندانپزشک بوسیله فایل دستی کانال را خالی کند به کمک روتاری این کار را انجام می‌دهد. روتاری تا حد زیادی این عمل را مکانیزه کرده و دقت آن را نیز بالا می‌برد و فقط برای تمیز کردن کانال لازم است تا از فایل دستی استفاده شود.

     ما سالهاست در این مرکز از این تجهیزات استفاده می‌کنیم و نرخ برگشت درمان‌های عصب‌کشی تقریبا صفر است.

روتاري - اپكس فايندر - دكتر باغاني

روتاري – اپكس فايندر

اندو

 

     دکتر مریم باغانی با تجربه طولانی در انجام اندو و مخصوصا دندان‌های انتهایی دهان (چند ریشه هفت و هشت) که پیچیدگی خاص خودشان را دارند، در این مطب نسبت به درمان آنها اقدام می‌کند.

نظرات بسته شده است.